Гърция въведе задължително носене на маски на закрити обществени места

Глобата за неспазването на мярката е 150 евро

29.07.2020 | 11:40 Редактор: Ивет Арабова
Гърция въведе задължително носене на маски на закрити обществени места

Гърция от днес въведе задължително носене на предпазни маски във всички затворени обществени места. Засега специалните изисквания към туристите са до 4 август, но според епидемолозите, те ще се прилагат до края на туристическия сезон.

С глоба от 150 евро се наказва  от днес неносенето на предпазни маски в закрити обществени места. Задължително се пътува с маска в обществения транспорт. Във всички магазини клиентите са задължени да носят маски и да спазват дистанция. В държавни учреждения и банки се влиза само с маска. Дори в асансьорите е задължително да се влиза с покрито лице.

"Трябва да се научим да живеем по този начин", заяви заместник-министър Хардалиас, отговорен за контрола върху разпространението на коронавируса.

Въпреки реакцията на някои духовници, които не допускаха хора с маски да присъстват на литургия, от днес Светият синод на гръцката църква разпореди във всички храмове да се влиза само с маски, предава БНР.

Мерките са наложителни след анализ на епидемологичната обстановка в страната. Засега Гърция държи ниски нива на заразени, в последното денонощие 52-ма са регистрирани с коронавирус, но властите се страхуват от разпространение в областите Атина и Солун, където са повечето случаи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК