Великобритания отказа да коментира дали подслушва канцлера Меркел

Външният министър Уилям Хейг заяви, че не може да започне да потвърждава или да отхвърля спекулации, свързани с работата на британските тайни служби.

08.11.2013 | 09:55
Великобритания отказа да коментира дали подслушва канцлера Меркел

Британският външен министър Уилям Хейг отказа да коментира предположението, че Великобритания разполага с пост за подслушване в Германия – новина, която накара Берлин да привика британският посланик за обяснение.

От своя страна Германия и Бразилия представиха проекторезолюция пред ООН, която призовава за край на нарастващия електронен шпионаж, телефонните подслушвания и нарушаването на личното пространство на гражданите.

Хейг заяви, че не може да започне да потвърждава или да отхвърля спекулации, свързани с работата на британските тайни служби.

„Работим в сътрудничество с нашите партньори, в това число и Германия. И това става в условията на строга нормативна рамка“, каза той.

„Както знаете, а и както хората добре разбират, аз не мога да потвърдя или отхвърля каквито и да било съмнения, свързани с работата на нашите тайни служби. И това е за доброто на всички, дори когато става дума за неща, които нямат нищо общо с истината. Възможно е да бъдем нападнати за някои наши действия, които обаче са в интерес на нацията ни“, коментира Хейг.

Ръководителите на британските служби се оплакаха, че документите, които разпространява Едуард Сноудън са застрашили провеждането на някои секретни операции, както и че „Ал Кайда“ е получила информация за тях.

В проекторезолюцията на Германия и Бразилия не се споменават конкретни имена на страни, но по начина, по който е написана, може да се свърже със САЩ. Очаква се първоначалното предложение да стане обект на широк дебат и да претърпи някои промени, преди да бъде гласувано по време на следващото събрание на организацията.