Марш в Москва в чест на легендарния парад на 7.11.1941

Много военни части тръгнали за фронта направо от Червения площад.

07.11.2013 | 16:14
Марш в Москва в чест на легендарния парад на 7.11.1941

На Червения площад в Москва се проведе тържествен марш по повод 72-рата годишнина от легендарния военен парад на 7 ноември 1941 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Преди да започне шествието, кметът на Москва Сергей Собянин поздрави събралите се ветерани и жителите на столицата по случай "годишнината от събитието, станало начало на бъдещите победи от Великата отечествена война". Победата край Москва през 1941 г. бе "началото на края за хитлерова Германия", посочи той.

Парадът за 24-ата годишнина от Октомврийската революция в Москва, обсадена от враговете, е сред най-значимите събития от Великата отечествена война, при все че е продължил само 15 минути.

Много военни подразделения са потегляли за фронта направо от Червения площад; парадът е бил и морална подкрепа за хората в Съветския съюз, отбелязва агенцията.

Тържественият марш в памет на това събитие, организиран в Москва вече 11 години, протече пред погледите на 8 хиляди специално поканени гости - ветерани, обществени дейци, служители от президентската администрация, депутати от парламента и от столичната община. Най-почетните места заемаха фронтоваците - поканени бяха 1000 от тях, включително 28 участници в прочутия легендарен парад.

"Историческата" част от проявата включва възстановка на събитията от 1941 г. с участието на войници, облечени в униформи от онези години, и бойна техника от Великата Отечествена война, например танкове Т-34 и плаващи Т-38 (Т-60), допълва ИТАР-ТАСС.