Белгия въвежда допълнителни мерки срещу Ковид-19 заради нарастващите случаи

От сряда всички граждани могат да се срещат помежду си в компания от максимум петима души

28.07.2020 | 15:54 Редактор: Ралица Братанова
Белгия въвежда допълнителни мерки срещу Ковид-19 заради нарастващите случаи

Белгийското правителство въведе допълнителни ограничителни мерки в обществения живот на фона на нарастващия брой инфекции от коронавирус напоследък, съобщава Die Zeit.

От сряда всички граждани могат да се срещат помежду си в компания от максимум петима души, изключвайки живеещите заедно в домовете си семейства. Досега бяха разрешени срещи с до 15 души. В град Антверпен бе наложен и вечерен комендантски час.

Премиерът на страната Софи Уилмес заяви, че е доста обезпокоена от увеличаващия се процент заразени. Тя обяви, че новите правила първоначално ще се прилагат в продължение на четири седмици. Междувременно премиерът призова за търпение и смелост от страна на гражданите в тази ситуация, пише  BloombergTV.bg.

За обществените мероприятия на закрито има ограничение за посетители до 100 души вместо 200, както бе досега. За събития на открито са разрешени максимум 200 души, като преди това ограничението бе до 400.

Освен това хората в Белгия трябва да пазаруват сами и  сведат времето за това до половин час. Правителството също така настоятелно насърчава работата от вкъщи. Хоумофисът в Антверпен е задължителна мярка, ако работодателят е решил това. Колективните спортове са забранени.

В Антверпен мерките са още по-драстични - между 23:30 ч. и 06:00 ч. къщите и апартаментите не трябва да се напускат. Всички барове и ресторанти в пристанищния град следва да затварят в 23:00 ч.

"Останете вкъщи колкото е възможно по-дълго!", препоръчва губернаторът на провинция Антверпен Кати Беркс в обръщение към жителите. „Младите да не правят партита, за да не застрашават себе си и другите!“, предупреждава тя.

Беркс помоли хора извън своята провинция по възможност да избягват пътуванията до Антверпен. Почти половината от всички нови случаи на инфекция са концентрирани там.

Мерките около коронавируса в Белгия вече бяха затегнати преди няколко седмици. Освен всичко друго се прилага и изискването за носене на маска в магазини, кина, музеи, библиотеки и места за поклонение, в градския транспорт, както и на често посещавани обществени места като пазари, търговски улици или хотели.

По официални данни средно 279 белгийци са били заразени на ден миналата седмица спрямо 163 на ден в седмицата преди нея. Към понеделник в Белгия са регистрирани повече от 66 хил. случаи на коронавирус и 9821 смъртни случая.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК