Джон Кери на посещение във Варшава

Преговорите за споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС ще бъдат подновени на 11 ноември.

06.11.2013 | 11:01
Джон Кери на посещение във Варшава

Американският държавен секретар Джон Кери призова във Варшава европейските лидери да не допускат полемиката около обвиненията в американски шпионаж да попречи на разговорите по сключването на споразумение за свободна търговия между Съединените щати и Евросъюза. Кери е на мащабна деветдневна обиколка в Полша, Близкия Изток и Северна Африка.

След пристигането си в Полша, Кери заяви, че вторият цикъл на преговорите за споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС ще бъдат подновени на 11 ноември. Те бяха временно прекратени заради парализата около тавана на американския бюджет от миналия месец, както и заради дипломатическата буря, разразила се след разкритията за шпионаж от страна на Американската агенция за национална сигурност.

След срещата с полския външен министър – Радослав Сикорски, Кери подчерта, че САЩ се опитват да осигурят сигурност на гражданите си, като намерят правилния баланс между защитата на американците и запазването на неприкосновеността на личния живот. Част от посещението на държавния секретар на Съединените щати бе свързан и с проекта за разполагане на американски системи за противовъздушна отбрана в Полша до 2018 година. Варшава е единствената европейска столица, която Кери ще посети при обиколката, която включва Саудитска Арабия, Израел, Палестина, Йордания, Обединените арабски емирства, Алжир и Мароко.