Общонационална стачка блокира Гърция днес

Протестът е срещу новия единен данък върху собствеността.

06.11.2013 | 09:47
Общонационална стачка блокира Гърция днес

Държавният и частният сектор в Гърция днес са блокирани заради свикана от синдикатите 24-часова общонационална стачка в знак на протест срещу новия единен данък върху собствеността и заради опасения от ново орязване на заплати и пенсии в страната.

Влакове, електрическата железница в Атина и тролеите няма да се движат, съобщиха гръцките медии. Автобусите от градския транспорт, метрото и трамваите обаче ще работят. Болниците ще обслужват само спешни случаи.

За три часа ще спрат работа и авиодиспечерите. Корабите ще останат по пристанищата. От 10 до 15 ч. няма да работят и журналистите. За днес са планирани и стачни митинги в Атина. Солун днес ще е без градски автобуси. Във втория по големина гръцки град също ще има протестни митинги.

Стачката е организирана в момент, когато представители на международните кредитори преговарят в Атина с правителството, и е пореден опит за спиране на съкращенията в рамките на спасителните програми на Гърция, срещу чието изпълнение страната получава заеми. Съкращенията имат за цел да намалят дълга, но удариха икономиката и тласнаха безработицата до близо 28 процента, посочват гръцки издания.