Напрежение между Пакистан и САЩ заради убийството на един от най-издирваните терористи в света

Водачът на талибаните е бил убит ден преди предвидена среща с делегация на пакистанските власти за започване на мирни преговори между водената от него група и държавата.

03.11.2013 | 10:44
Напрежение между Пакистан и САЩ заради убийството на един от най-издирваните терористи в света

Убийството на талибанския лидер Хакимула Мехсуд в северен Пакистан от американски безпилотен самолет доведе до ново напрежение в отношенията между САЩ и азиатската страна. Този акт на насилие става непосредствено преди провеждането на преговори целящи затопляне на отношенията между Вашингтон и Исламабад.

Водачът на талибаните е бил убит ден преди предвидена среща с делегация на пакистанските власти за започване на мирни преговори между водената от него група и държавата. Властите в страната заявиха, че убийството на Мехсуд е унищожило започващия мирен процес.

Те предупредиха, че сътрудничеството на Исламабад с Вашингтон ще бъде преразгледано във всеки един аспект.
 
„Мерките за сигурност по всички пътища в страната са повишенислед убийството на Мехсуд. Властите казват, че талибаните могат да нападнат всеки момент“, каза местен полицай.

Групата, водена от Мехсуд, е отговорна за смъртта на хиляди хора в Пакистан. Хакимула беше един от най-издирваните терористи в света, като наградата за залавянето му достигна 5 млн. долара.

Бойци на пакистанските талибани са погребали тайно своя лидер заради страх, че можгат да станат мишена на американските безпилотни самолети. Говорителят им обеща, че ще отмъстят за смъртта на своя лидер.