Двама убити и един тежко ранен в Гърция пред офис на неонацистката "Златна зора"

Извършителите на това жестоко престъпление ще бъдат заловени и ще бъдат съдени с цялата строгост на закона, каза говорител на правителството.

02.11.2013 | 11:41
Двама убити и един тежко ранен в Гърция пред офис на неонацистката

Двама младежи бяха убити, а един беше тежко ранен в Атина, след като двама неизвестни нападатели откриха огън пред офис на неонацистката партия "Златна зора“. Полицията още не може да даде информация за самоличността на жертвите, но се знае, че са на 22 и 25 години. По първоначална информация те са членове на крайнодясната партия.

Единият от убитие е починал на място, а вторият - в болница. Третият пострадал е хоспитализиран и ще бъде опериран.

По данни на полицията двамата непознати нападатели са паркирали мотоциклета си близо до офиса на "Златна зора" и са се насочили пеша към жертвите. Те са стреляли в тях от по-малко от метър разстояние, след което избягали в неизвестна посока.

Полицаи от антитерористичните сили са пристигнали на местопрестъплението и кварталът е блокиран.

„Извършителите на това жестоко престъпление ще бъдат заловени и ще бъдат съдени с цялата строгост на закона. Нека всеки е наясно с това. Гърция няма да се превърне в арена за разчистване на сметки“, категоричен беше Симос Кедикоглу, говорител на правителството.

Членове на партията са имали среща, същата вечер в офиса, пред който е извършено покушението. Според анализатори убийството е политическо, а зад него стоят привърженици на други крайни групировки.
„Златна зора" упрекна правителството, защото отказало да осигури полицейска защита на партията въпреки заплахите срещу нейни членове.

Преди седмица гръцкият парламент реши с пълно мнозинство да спре държавното финансиране на крайнодясната партия. Това стана, след като председателят й Николаос Михалолякос и двама народни представители бяха арестувани и обвинени в членство в престъпна група.

Членове на партията бяха свързани с убийството на певеца Павлос Фисас, което предизвика масови протести в гръцкото общество.