Обама поема пълна отговорност за сривовете на уебсайта на здравната система

От стартирането му на 1 октомври всеки ден са на лице различни грешки, които не позволяват на милиони американци да използват услугите му.

31.10.2013 | 11:28
Обама поема пълна отговорност за сривовете на уебсайта на здравната система

 Американският президент Барак Обама пое пълната отговорност за непрекъснатите сривове на уебсайта на системата на здравеопазване и обеща той да бъде на линия отново в най-кратки срокове.

Сайтът е ключова част от здравната реформа, известна като „Обамакеър“. Тя е най-голямата от 1960 г. насам и целта й е да осигури по-достъпно и евтино здравеопазване, за да обхване тези 15% от американските граждани, които към момента нямат достъп до здравни услуги.

Сайтът не работи на пълни обороти все още. От стартирането му на 1 октомври всеки ден са на лице различни грешки, които не позволяват на милиони американци да използват услугите му.

„Нека се изправим срещу проблема. Сайтът не работи така, както се очакваше от него. Много хора нямаха възможности да видят реално колко добри са цените на качественото здравно обслужване в новата система“, каза Обама.

Той посочи, че интернет страницата ще бъде най-лесният начин за купуване на здравни услуги, защото гражданите ще могат да съпоставят цените и обхвата на отделните предложения.

„Поемам отговорността сайтът да заработи ефективно. Трудно е, особено когато половината Конгрес не ни помага, но усилията си струват“, каза още той.

Обама се обърна към републиканците, които смятат реформата за скъпа и неправилна намеса на правителството в здравеопазването и направиха няколкократни опити да спрат или ограничат обхвата на законопроекта: „Ако те впрегнат цялата тази енергия в посока подсигуряване на функционирането на закона, американците само ще спечелят“.
Министърът по здравеопазването в САЩ Катлийн Себелиус пое напълно вината за провала на сайта на „Обамакеър“. В официално обръщение към гражданите на САЩ тя заяви, че се извинява и ще направи всичко, за да реши проблемите.