Остър тон между САЩ и Европа заради подслушванията

Директорът на американското разузнаване обвини Европа, че също извършва шпионаж.

30.10.2013 | 17:13
Остър тон между САЩ и Европа заради подслушванията

Европейските страни също извършват шпионаж. Това обвинение отправи лично директорът на американското разузнаване генерал Джеймс Клапър. Германия се защити и заяви, че никога не е извършвала разузнавателни действия на територията на презокеанския си партньор.

По време на изслушване в американския Конгрес директорът на Агенцията за национална сигурност Кийт Алекзандър и Клапър заявиха, че съюзнически страни шпионират или са шпионирали САЩ.

Представителите на Бундестага искат да сключат споразумение със САЩ за отказ от шпиониране на немски правителствени членове. Социалдемократите в Германия смятат за необходимо да се изслушат показанията на бившия сътрудник в ЦРУ Едуард Сноудън, който предостави на пресата съответстващите документи.

Според Wall Street Journal службите за сигурност във Франция и Испания сами са събирали данни и след това са споделили събраните данни с Aгенцията за национална сигурност в САЩ, за да защитят сигурността на съюзниците им отвъд океана.

САЩ обявиха, че разсекретените документи от Сноудън са били погрешно разтълкувани и всъщност описват прехващания на телефонни разговори, извършени от френското и испанското разузнаване.

Междувременно Индонезия заяви, че е поискала обяснение от посолството на САЩ в Джакарта за появилата се информация , че Агенция по национална сигурност е подслушвала висши държавни служители.

Според данни на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън назаконно записаните разговори са малко над 70 милиона.