fallback

Година след Санди пазарът на имоти в Ню Джърси се отваря само за заможните

Космическите разходи за ремонти и застраховки изгониха средната класа от засегнатите региони, заместват ги заможни домакинства, които строят луксозни къщи.

29.10.2013 | 17:59

Една година след урагана Санди, който удари източното крайбрежие на САЩ, се наблюдава интересна тенденция на пазара на имоти – разрушените бунгала, ваканционни имоти и скромни къщи се заменят от по-големи и по-луксозни имоти, цените видимо нарастват, а някои райони стават невъзможно скъпи за средностатистическите собственици на имоти преди урагана, пише Wall Street Journal.Санди причини щети за над 38 млрд. долара само в щата Ню Джърси. Някои градчета вече са поизличили белезите от стихията, но други все още имат проблеми заради затворени улици и недовършени тротоари и нямат улично осветление.След урагана обаче първо дойдоха космическите разходи за ремонти, а после нараснаха застраховките и данъците. Това принуди много собственици да се отправят към единствения изход от ситуацията – продажба, като се стигна до ръст на цените, а някои райони вече са достъпни само за заможни домакинства.На мястото на старите, разрушени от урагана домове пък новите собственици масово строят по-големи и по-луксозни жилища.Подобна тенденция обаче е установена още преди десетилетия. Когато ураганът Андрю удари Флорида през 1992 г., резултатите от проучване на Федералната агенция за жилищно финансиране показаха, че след това цените на имотите в най-тежко засегнатите от стихията региони са нараснали, а не са паднали, както се е очаквало.

Година преди ураганът Хюго да премине през Южна Каролина, стандартен парцел за строителство край брега е струвал около 200 хил. долара, докято няколко години по-късно средната цена на имотите в популярните туристически региони се движи около 2 млн. долара.Тим О'Ший от Birchler Realtors разказва, че последните 40 сделки, при които е посредничил, са за стари бунгала или силно засегнати от стихията къщи. Новите собственици планират да ги съборят и да построят доста по-големи и луксозни домове върху парцелите.„Няма значение как точно изглежда къщата, когато я продаваме. За купувачите важна е земята, те така или иначе планират да я съборят и ще построят толкова голямо жилище, колкото общината им позволи“, коментира той.Според някои експерти градчетата със сигурност ще се облагодетелстват от по-добрите данъчни постъпления и потреблението на новите собственици. Други обаче се опасяват, че заради мащабите на отделните жилища жителите на курортните градчета ще намалеят, което ще се отрази пагубно на дребния бизнес.И преди бурята цените на имотите в Ню Джърси вървяха уверено нагоре въпреки кризата и така на много потенциални купувачи още тогава им беше отрязана възможността да се настанят в региона. В щата обаче имаше и много градчета с жители от средната класа, притежаващи имоти, предавани от поколение на поколение десетилетия наред. Точно те са най-засегнати от тенденциите на пазара година след урагана. Как американците използват бивши военни самолети, за да предсказват бури като Санди вижте във видео материала!

fallback
Още от Свят
fallback