fallback

Разработиха нанопрепарат, ефективен срещу рака на гърдата

Въздейства директно върху агресивните ракови клетки на млечните жлези

21.07.2020 | 12:20 Автор: Тодор Петров

Учени от САЩ са разработили нанопрепарат, който въздейства директно върху агресивните ракови клетки на млечните жлези без странични ефекти за организма. Резултатите от изследванията са публикувани в списание "Advanced Therapeutics". Учени от университета в Арканзас твърдят, че веществото е ефективно срещу най-агресивния и смъртоносен злокачествен тумор на гърдата.

Той не съдържа нито един от трите вида рецепторни протеини – естроген, прогестерон и човешки епидермален растежен фактор II. Това означава, че не може да се лекува с терапия, насочена към рецепторите. Химиотерапията също невинаги помага, тъй като този рак бързо образува метастази в цялото тяло и най-често изисква хирургическа интервенция.

По своята химическа структура препаратът принадлежи към нов клас наноматериали, наречени органометални рамки с лиганди. Лигандите са молекули, които са свързани с други молекули чрез взаимодействия между донор и приемник, предаде БГНЕС.

Авторите вярват, че разработеният от тях метод ще премахне химиотерапията, на каквато днес се подлагат 80% от пациентите с този вид рак на гърдата. В терапията се използват силно токсични лекарства – антрациклини и доксорубицин, които имат изключително негативен ефект върху сърцето и много други сериозни странични ефекти. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Свят
fallback