fallback

След 2 месеца пауза подновиха делото за корупция срещу Неханяху

Премиерът на Израел е обвинен в получаване на подкупи и измама

19.07.2020 | 21:07 Автор: Ивет Арабова

Делото за корупция срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху бе възобновено днес след двумесечно прекъсване, на фона на масови протести, предаде Ройтерс.

Обвиняемият не присъства на заседанието в Окръжния съд в Йерусалим, което завърши с решение разглеждането на доказателства да започне през януари.

70-годишният политик, който е първият израелски премиер, изправян пред съда, бе обвинен през ноември 2019 г. в получаване на подкупи, измама и накърняване на доверието. Според обвинението той е получавал подаръци от приятели милионери, търсел е благосклонно отразяване в медиите в замяна на услуги с регулации. Първото заседание по корупционния процес се състоя през май, предава "Труд".

Преди 3 месеца Нетаняху успя да постигне коалиционно споразумение с главния си опонент - лидерът на партията "Синьо и бяло” Бени Ганц, и започна да налага строги ограничения срещу разпространението на коронавируса. През последните седмици обаче страната бележи рязък скок в броя на инфекциите, безработицата расте, а улиците са залети от почти всекидневни демонстрации, подпалени от връщането на ограничителните мерки, както и заради съмненията за корупция.

Снимка: Bloomberg/Kobi Wolf

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback