fallback

3000 огнеборци продължават да се борят с горските пожари в Австралия

Неблагоприятните метеорологични условия допълнително влошават ситуацията.

23.10.2013 | 14:55

Над 3000 огнеборци в Австралия продължават да се борят с опустошителните горски пожари, които бушуват в Нов Южен Уелс.

По-хладното време позволи на пожарникарите в Австралия да извършат някои защитни операции, но те не можаха да забавят напредването на огнената стихия. Стотици цистерни и машини бяха изпратени от цялата страна, а допълнителни пожарникари бяха изтеглени от Мелбърн и Куинсленд.

Всички училища в Сините планини са затворени. Не работят магазините и банките. Местните жители са предупредени да напуснат.

„Условията ще се влошат. Има реална опасност да изгубим още домове и животи", предупреди комисарят от щатската служба за горски пожар.

Високите температури, ниската влажност и силните ветрове от до 100km/h, предвидени за днес, са основните рискове. Общо 71 пожара горят в страната, 29 от които все още не са овладени.

Пожарите са често явление в Австралия по време на лятото в южното полукълбо- от декември до февруари.

През 2009 огнена стихия в южния щат Виктория отне 173 живота и изгори хиляди домове.

Във връзка с пожарите австралийският премиер Тони Абът коментира: „Характерни са за Австралия и не са свързани с глобалното затопляне", заяви австралийският премиер Тони Абът по адрес на пожарите и в отговор на представителката на ООН за климата Кристиана Фигуерес, която направи връзка между двете явления. Преди време Абът беше определил науката за климатичните промени "голяма глупост“.

fallback
Още от Свят
fallback