Борисов в Брюксел: Искрено се надявам на споразумение

Лидерите обсъждат Плана за възстановяване на Европа

17.07.2020 | 12:15 Редактор: Ивет Арабова

"Искрено се надявам, въпреки различията днес, да имаме вече постигнато споразумение". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на влизане в сградата на Европейския съвет в Брюксел.

Днес и утре държавните и правителствените ръководители обсъждат Планa за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от Ковид-19, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента "Следващо поколение ЕС". Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Преди началото на извънредното заседание премиерът Борисов подчерта, че днешната среща на европейските лидери е изключително важна за приемането на Многогодишната финансова рамка - Кохезионна и Селскостопанска политика, грантове, заеми, условности.

Планът за възстановяване на Европа беше представен от Европейската комисия на 27 май. На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи основните цели на ЕС - отстраняване на щетите, причинени от Ковид-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

Борисов разговаря с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Двамата изразиха увереност, че днес европейските лидери ще се договорят за постигане на споразумение за Плана за възстановяване на Европа.

"Европейският съюз повече от всякога се нуждае от единство. Заедно ще се преборим с кризата, породена от Ковид-19. Сигурен съм, че ще намерим разумен компромис", заяви министър-председателят Борисов.

Видео: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Да скокне до Канада за новите маски Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 4
1
преди 3 години
А ние в България се надяваме като се върнеш да си подадеш оствката с добро ! На улицата е Млада България и вие сте неин антипод ! Сигнализирай за неуместен коментар