Канев прекарва голяма част от живота си отвъд Океана, но сърцето му остава у нас

Състоянието му се оценява на над 1 млрд. долара

13.07.2020 | 19:55 Редактор: Искра Ангелова

България и Канада скърбят след смъртта на канадския предприемач от български произход Игнат Канев. Тъжната вест съобщи семейството му, а съболезнованията си към тях отправиха българският президент и кметът на Русе, но и много канадски политици и общественици. 

Игнат Канев е роден през 1926 година в русенското село Горно Абланово. Той е четвъртото от общо 7 деца в семейството и още на 14 години е принуден да тръгне да търси препитание в чужбина. Заминава за Австрия, а оттам - без никакви средства и без да знае и дума английски - тръгва за Канада, където започва работа в строителството, а по-късно основава и собствен бизнес. 

Става едни от най-сериозните строителни предприемачи в Канада и един от най-богатите българи отвъд Океана. Състоянието му се оценява на над 1 милиард долара. 

"Там трябва да се трудиш, да работиш и да бъдеш честен най-важното", казваше той.

Макар да е прекарал по-голямата част от живота си отвъд Океана, сърцето на Канев остава в България. В читалището на горно Абланово, за което Канев е дарил средства, е направена музей, посветен на него. С негова помощ е обновена и детската градина в селото. 

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК