Брюксел призова за подновяване на преговорите с Турция

ЕК похвали Албания за провеждането на изборите през тази година и борбата й с престъпността и корупцията.

16.10.2013 | 18:03
Брюксел призова за подновяване на преговорите с Турция

Европейската комисия призова страните-членки да подновят намиращите се в застой преговори с Турция и порица Анкара за разправата с протестите в страната през тази година. Едновременно с това ЕК отправи призив ЕС да отвори врати за Албания.

В годишния си доклад Брюксел отбелязва напредъка към членство на всички държави от Западните Балкани. Докладът ще бъде обсъден по време на срещата на външните министри на 22 октомври, които трябва да решат дали да потвърдят или отхвърлят началото на преговорите с Анкара, Тирана и Скопие.

Турция трябва да развие истинска демокрация, която да може да достигне всички части на обществото, отбеляза Брюксел. Комисията приветства Анкара за приетите ключови реформи през изминалата година, като мащабната реформа в правосъдието и началото на мирния процес с кюрдите в страната.

Страната е готова за членство, но ЕС се отдалечава от нея с всеки изминал ден. Затова и желанието сред турците за влизане в общността намалява все повече, посочи главният турски преговарящ Егемен Багъш.

Той разкритикува комисията затова, че публикува доклада си по време на мюсюламнския празник Курбан Байрам.

ЕК похвали Албания за провеждането на изборите през тази година и борбата й с престъпността и корупцията, и препоръча на страната да бъде даден статут на кандидат за член.

Въпреки това Тирана да постигне по-голям напредък в сфери като върховенството на закона и зачитането на човешките права, посочиха от Брюксел.

За пета поредна година ЕК препоръча Македония да започне преговори за присъединяване, тъй като страната изпълнява успешно политическите критерии за членство. В доклада изрично се отбелязва, че ключови за евроинтеграцията са добрите съседски отношения и решаване на спора за името.

Сърбия изпълнява критериите за членство, особено след постигането на траен напредък в нормализирането на отношенията с Косово. Белград обръща особено внимание на независимостта на ключови институции, особено в съдебната система. Необходим е напредък в медийната свобода и антидискриминационната политика, сочи доклада.

Вижте подробности във видематериала!