Критики към BBC заради големите харчове по преместването на служители

BBC похарчи 24 млн. лири, за да премести 900 свои служители от Лондон в Салфорд през 2012 г. В 11 случая разходите достигат 100 хил. лири.

16.10.2013 | 14:34
Критики към BBC заради големите харчове по преместването на служители

BBC похарчи 24 млн. лири, за да премести 900 свои служители от Лондон в Салфорд през 2012 г. Сметките показват, че средната сума, платена за преместването на един служител е около 28 хил. британски лири. В 11 от случаите разходите са стигнали над 100 хил. лири. Този ход предизвика големи критики в британския парламент.

Извършеното преместване на служители и отдели беше осъществено през април миналата година и засегнати бяха BBC Sport, сутрешния блок BBC Breakfast и радиото 5live.

Комитетът по публичните публичните финанси разкритикува голямата сума, похарчена за преместването на екипите като препоръча за в бъдеще да се търси по-добрия баланс между правилното отношение към служителите, харченето на парите на данъкоплатците и рекламодателите.

От комитета определиха сумите от 100 хил. лири за преместването на 1 служител като трудни за обяснение. BBC създаде регионалния център в Салфорд, тъй като голяма част от ръководството на медията беше съсредоточено в Лондон.

Проектът на медията е 10-годишен и включва ползването на студия в Салфорд. На лице са опасения, че медията може да се наложи да плаща за студията, без да има нужда от тях, имайки предвид бързо развиващата се телевизионна индустрия и трудностите при дългосрочното планиране на инвестициите.