Природните бедствия – заплаха за мегаградовете

Каква може да е икономическата цена на природните бедствия?

16.10.2013 | 12:18
Природните бедствия – заплаха за мегаградовете

Смъртни случаи, опустошаване, срив на електричеството и парализирана икономика: природните бедствия могат да причинят сериозни щети, особено в градовете. Презастрахователят Swiss Re се стреми да покаже как урбанизацията по целия свят може да увеличи тези рискове. Застрашени са предимно крайбрежните райони и все по-често и развиващите се пазари. Засегнати от катаклизми и природни бедствия годишно са 1,7 милиарда души, както сочи проучването на компанията.

За Swiss Re ураганът Санди, който в края на октомври миналата година бушуваше по източния бряг на САЩ, е пример за рисковете: 72 души загубиха живота си, 300 000 домове бяха засегнати, наводнени бяха тунели на метрото, а 8,5 милиона жители бяха лишени от електричество в продължение на седмици. Борсата и редица летища бяха затворени. Щетите възлизат на 68 млрд. долара.

Презастрахователят дефинира пет категории бедствия: наводнения, земетресения, бури, наводнения след бури и цунами. В общо 616 места и центрове, които са разследвани от Swiss Re за тяхната уязвимост, най-голям риск представляват излизащите от бреговете си реки - за 379 млн. души водната маса може да бъде заплаха.

Опасност от земетресения има за 283 млн. души, 157 млн. жители на планетата са застрашени от бурни дъждове, бурите представляват потенциална опасност за 33 милиона души, а 12 милиона души могат да бъдат засегнати от цунами. И докато бурите и земетресенията могат да предизвикват масово унищожение, останалите рискове са географски ограничени, но застрашават особено крайбрежните райони.

Проблемите за градските райони се засилват от зле планирания ръст, лоши политики за използване на земята и нестабилни сгради. Градските администрации би следвало не само да правят всекидневния живот в градските райони по-функционален, но и да разследват рисковете от катастрофи, съветва Swiss Re.

Едно наводнение от страна на Сена в Париж би засегнало 2,2 млн. души, докато силна зимна буря в Лондон би засегнала също 2,2 млн. жители. Най-голям риск обаче крие земетръсната зона в силно заселената турска икономическа метрополия Истанбул – тук засегнати биха били 6,4 млн. души.

Още за икономическата цена на природните бедствия вижте в материала на Bloomberg.