Системата срещу наводнения във Венеция за 5,4 млрд. евро премина първия тест

Очакваше се да бъде пусната в действие през 2014 г. но вероятно ще бъде отложено за 2017 г.

13.10.2013 | 11:33
Системата срещу наводнения във Венеция за 5,4 млрд. евро премина първия тест

Системата „Мойсей“ във Венеция, създадена, за да предпази града от наводнения по време на прилив, премина успешно първите изпитания. Проектът на стойност 5,4 милиарда евро беше непрекъснато отлаган заради екологични опасения и скандали.

Амбициозният инжинерен проект включва 78 мобилни бариери, разделени в четири секции в трите протока на Венецианския залив. В него участват 50 компании, надзиравани от общински консорциум.

Бариерите на „Моисей“ ще стоят изцяло под вода, на дъното на морето, като ще бъдат активирани, винаги когато водите достигнат 1,1 м над нормалното ниво, а това се случва до седем пъти в годината.

Според дизайнерите на системата преградите могат да издържат до триметрови наводнения. Те обаче няма да могат да предпазят Венеция от мощни наводнения, които се случват рядко. Уязвимостта на града от растящите водни нива нарасна драстично през последните години.

През XX век Венеция, която се намира под морското ниво, потъна с 23 сантиметра. Миналата година наводненията заляха три четвърти от града, който е част о Световното наследство на ЮНЕСКО, включително и една от основните туристически атракции – площад „Сан Марко“.

Строежът на системата против наводнения започна през 2003 г. Очакваше се да бъде пусната в действие през 2014 г. но вероятно ще бъде отложено за 2017 г.

Проектът се забави заради опасенията, че ще навреди на екосистемата на лагуната, скъпата му поддръжка и избухването на скандал в началото на годината, когато италианската полиция арестува 14 души (вкл. ръководителя на консорциума, управляващ системата) по подозрение за корупция при раздаването на договорите.