fallback

Министрите от Г-20 признаха безпокойстовто си от кризата в САЩ

Организацията предупреди, че се още има големи рискове за глобалното икономическо възстановяване.

12.10.2013 | 13:29

Финансовите министри от Г-20 призоваха Вашингтон бързо да разреши политическата парализа около бюджета и тавана на дълга. В навечерието на започващата днудневна среща на Международния валутен фонд и Световната банка, министрите от двайсетте водещи световни икономики изразиха безпокойство си около кризата, която има вероятност да доведе до фалит на САЩ.

Финансовите министри от Г-20 предупредиха, че все още има големи рискове за глобалното икономическо възстановяване, тъй като много страни са изправени пред неприемливо висока безработица.

Запитан за позицията на организацията по въпроса с кризата в САЩ, председателят й руският финансов министър Антон Силуанов, заяви, че Г-20 е оптимистично настроена спрямо постигането на краткосрочно решение на проблемите от страна на Вашингтон.

По-рано обаче Силуанов беше далеч по рязък като призова своя американски колега към възможно най-бързо разрешаване на политическата криза. Руският финансов министър освен това изрази съмнения, че Белият дом и републиканците са близо до компромис. Силуанов подчерта, че Г-20 не разполага с план за овладяване на разпространението на кризата при един дефолт на САЩ, тъй като очаква неговите ръководители да постигнат решение на проблема.

Американският министър на финансите Джейкъб Лю призна, че репутацията на страната е изложена на опасност, докато правителството остава частично затворено. Лю увери, че американският президент Барак Обама полага усилия да убеди Конгреса да увеличи тавана на дълга.

Друг акцент по време на срещата на финансовите министри от Г-20 беше заплахата от затягане на паричните политики сред напредналите държави на фона на излизането им от рецесията. Организацията увери, че прехода към нормализиране на монетарните политики, която предвижда увеличаване на лихвените нива от необичайно ниските им позиции в момента, ще бъдат внимателно провеждани  и ясно очертани.

Г-20 призна, че волатилните капиталови потоци продължават да бъдат голямо предизвикателство и обеща да се опита да нагласи вътрешните политики в подкрепа на глобалния растеж и финансовата стабилност. Групата обаче изтъкна, че и развиващия се пазар и бедните страни също трябва не трябва да остават бездействени.

fallback
Още от Свят
fallback