Неплатени сметки може да приземят AlItalia

Италианският превозвач е в доста тежко финансово състояние, предстоят трудни преговори с акционерите

10.10.2013 | 17:09
Неплатени сметки може да приземят AlItalia

Италианският авиопревозвач AlItalia е заплашен с прекратяване на полетите заради неплатени сметки за гориво, съобщава SkyNews. Проблемът е поредното предизвикателство, с което компанията трябва да се справя в последно време.
Превозвачът е бил уведомен от италианската енергийна компания ENI, че доставките на гориво ще спрат, ако не се намерят пари за погасяване на натрупаните вече дългове.

AlItalia има нужда от около 500 млн. евро, за да не изпадне в несъстоятелност и да инвестира в стратегия за промяна, смятат анализатори, цитирани от AirWise. На 14 октомври предстои общо събрание, на което акционерите трябва да гласуват за увеличение на капитала с поне 100 млн. евро.

В края на септември AlItalia обяви, че разполага с едва 128 млн. евро в брой, включително по неизползвани кредитни линии. Според специалисти на авиокомпания като италианската са нужни по около 10 млн. евро дневно, за да се извършват полети. Оперативният разход на AlItalia пък се оценява на поне 3,7 млрд. евро годишно.

Един от вариантите за AlItalia е да се търси по-сериозна инвестиция от страна на Air France – KLM. В момента френско-холандският концерн притежава 25% от капитала на италианската компания, като има дори слухове, че е възможно пълно изкупуване.

Повече информация за AlItalia вижте във видеото на Bloomberg!