С дрони и Google Earth спасяват слонове в Кения

Борбата с бракониерите на слонова кост се води и в сферата на технологиите.

10.10.2013 | 15:06
С дрони и Google Earth спасяват слонове в Кения

Технологиите намират все по-ефективно приложение в борбата с бракониерите на слонова кост.

Служителите към резервата „Масай Мара“ в Кения успешно използват дрони и Google Earth  в спасяването на слонове, отбелязва Bloomberg.

Марк Гос управлява дроните само с един клик на своя iPad3, които успяват да отдалечат слоновете от потенциално опасни зони. Той определя битката с бракониерите като надпревара във въоръжаването.

Освен дроните, чиято дължина достига почти 61 сантиметра, в опазването на дивия живот в Кения Грос и колеги му изплозлват и Google Earth. На 15 слона има поставени устройства, които ги правят лесно проследими в охраняваните от Гос и компания 30 хиляди хектара в саваната.

Резерватът  „Масай Мара“ има сериозен принос за привличането на туристи в страната. Приходите от туризъм на година в Кения са около 1 милиард долара, припомня Bloomberg. По данни на ООН бракониерите на слонова кост са сериозна заплаха за страната с оглед на това, че един килограм от нея се продава за хиляда долара в Хонконг.

От началото на годината до 30 септември са убити най-малко 232 слона, година по-рано 384 при популация от 40 хиляди. Търсенето на контрабандна слонова кост в развиващите се страни като Китай и Тайланд се е удвоила от 2007 година насам, сочат данните на ООН за околната среда.

Дроните са бъдещето на опазването на дивия живот. Те могат да свършат работата на 50 охранители на парка“, коментира Джеймс Харди, кениец четвърто поколение и мениджър в  Mara North Conservancy. - „Скоро ще дойде времето, в което дроните ще са на преден план в борбата с бракониерството“.

Марк Гос отблеязва, че слоновете възприемат звука от летежа на дроните като бръмчене на пчели, което ги подплашва и разгонва от опасни за тях зони. Плановете на Гос са да купи още 10  дрона, които с малка промяна в механизма да станат още по-ефективни.