Обама склонен на диалог с републиканците

Девет дни след блокирането на правителството, днес в Белия дом пристига малка делегация от политическите опоненти на президента.

10.10.2013 | 11:46
Обама склонен на диалог с републиканците

Нова надежда за постигане на компромис за бюджета на САЩ и вдигането на тавана на дълга, след като американският президент Барак Обама склони на диалог с републиканците. Девет дни след блокирането на правителството, днес в Белия дом пристига малка делегация от политическите опоненти на президента, водена от председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър. 

Очаква се двете страни да обсъдят възможността за краткосрочно вдигане на тавана на дълга, с което да се предотврати фалита на страната. След като това стане, ще има възможност и за по-широк дебат за причините за генериране на дълг от страна на Вашингтон и ще може да бъде търсено дългосрочно решение. Все още обаче не е ясно за какъв срок би било временното решение. Най-голяма е вероятността то да обезпечи дълговете на държавата до края на 2014.

Преговорите идват след като вчера Обама обсъди ситуацията и с групата на Демократите в долната камара. Те подкрепят напълно позицията на Обама, че първо трябва да бъде осигурено финансирането на правителството и да бъде вдигнат тавана на дълга, преди да започнат по-съществени преговори с републиканците както за ябълката на раздора-Обамакеър, така и за дефицита на страната.

„Безумие, катастрофа, хаос“-с тези думи Обама цитира нагласите в бизнеса, ако се допусне фалит на страната. Той се съгласи с думите на Уорън Бъфет, че дефолта е равносилен на с ядрена бомба, оръжие, нещо прекалено ужасно, за да бъде използвано.