Най-заможният испанец обмисля вложения в недвижими имоти

Ортега, който е син на железопътен работник, има нетно състояние от 58,5 млрд. долара

08.07.2020 | 22:56 Редактор: Юлия Христова
Най-заможният испанец обмисля вложения в недвижими имоти

След като натрупа състояние чрез бизнеса с дрехи, Амансио Ортега насочва вниманието си към недвижимите имоти, предава Bloomberg.

Стойността на притежаваните от испанския милиардер имоти е нараснала до 15,2 млрд. евро (17,2 млрд. долара), съобщи компанията му за първи път. Това го превръща го превръща в притежателя на най-големия имотен портфейл сред супербогаташите в Европа, пише investor.bg.

84-годишният Ортега, който е собственик на бранда Zara, е инвестирал 2,1 млрд. евро в имоти през миналата година чрез различни филиали на холдинговата си компания Pontegadea. Компанията, която притежава 59,3% от Inditex, компанията-майка на Zara, постигна нетна печалба от 1,8 млрд. евро през 2018 г., включително дивиденти на стойност 1,64 млрд. евро в Inditex и 621 млн. евро от имотни активи.

Ортега, който е най-богатият испанец, диверсифицира богатството си от модата, за да запази значителното си състояние, като инвестира над 3 млрд. долара в американски имоти през последните години.

Сред придобивките му са емблематични сгради като историческата Haughwout Building в Манхатън и най-високата офис кула в Маями. Миналата година инвестиционната му компания финализира сделка за 72,5 млн. долара за хотел в центъра на Чикаго, която последва покупката на сграда в централния бизнес квартал във Вашингтон и офис сгради в Сиатъл.

Спад на богатството

Освен че е собственик на сгради, наети от технологични гиганти като Amazon.com и Facebook, Pontegadea има сред наемателите си и конкуренти на Inditex като H&M и Gap.

Ортега, който е син на железопътен работник, има нетно състояние от 58,5 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. Голяма част от него идва от мажоритарния му дял в Inditex. Състоянието му е намаляло с над една пета тази година след коронавирусната пандемия, която принуди Inditex да затвори магазини. Книжата на компанията са поевтинели с 22% от началото на годината до понеделник.

Освен в недвижими имоти Ортега инвестира също в енергетика и телекомуникации, като купи дял от 5% в Enagas миналата година. През 2018 г. Pontegadea придоби дял от 9,99% в подразделението за телекомуникационни кули на Telefonica на цена от 378,8 млн. евро.

Pontegadea съобщи, че коронавирусната криза може да се отрази на печалбата й от наеми и дивиденти тази година. Тя очаква да получи дивиденти на стойност 646 млн. евро от Inditex през 2020 г.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК