fallback

Експрезидентът на Кипър бил виновен за финансовото състояние на страната

В списъка с виновниците за кризата влизат още и бившите и настоящи управители на Централната банка на страната, както и бившият финансов министър.

04.10.2013 | 16:20

Бившият кипърски президент Димитрис Христофиас носи основната политическа отговорност за икономическата криза. Това се казва в доклад на Специална комисия за разследване на обстоятелствата около финансовите трудности на Кипър.

Христофиас носи отговорност за кризата, защото именно той е оглавявал правителството и е приемал важните решения по въпросите на финансовата политика в периода от 2008 до 2013 година, сочи доклада от 280 страници.

В този период е било регистрирано значително увеличение на държавните разходи и се е засилил бюджетният дисбаланс. В доклада пише, че държавникът е проявил равнодушие към последствията от финансовата политика върху бюджета на страната и е игнорирал съвети на експерти по този въпрос.

В списъка с виновниците за кризата влизат още и бившите и настоящи управители на Централната банка на страната, както и бившият финансов министър. През март "тройката" международни кредитори постигна споразумение с Кипър за условията за предоставяне на кредит в размер 10 милиарда евро, който да предотврати неконтролируем фалит на страната.

fallback
Още от Свят
fallback