Ще бъде ли изключен от парламента Берлускони?

През септември Берлускони настоя, че ще остане в политиката, дори и да бъде принуден да се откаже от депутатското си място.

04.10.2013 | 10:08
Ще бъде ли изключен от парламента Берлускони?

Сенатската комисия днес ще реши дали да изключи от параламента Силвио Берлускони. Бившият италиански премиер обаче няма да присъства на заседанието. Той е убеден, че решението на законодателния орган е политическо и че Европейският съд за правата на човека ще отмени присъдата.

През септември Берлускони настоя, че ще остане в политиката, дори и да бъде принуден да се откаже от депутатското си място. Тогава Сенатът в Италия започна обсъждане дали той трябва да се откаже от мястото си в законодателния орган.

Данъчните измами на медийния магнат му донесоха една година затвор, но заради възрастта си присъдата ще бъде заменена с домашен арест или общественополезен труд.

"И да ме убиват, не умирам", заяви самият Берлускони в интервю за най-новия брой на седмичника "Панорама“. „Цял един свят рухна“, написа вестник „Република“ след последния пирует на Берлускони.

След като беше принуден да се върне в правителството на Енрико Лета и не успя да убеди по-голямата част от сенаторите си да свалят кабинета при вота на доверие, Берлускони вече не може да скрие, че започва да губи влияние.

„Днес 77-годишният Берлускони е "бледа сянка на самия себе си", пишат анализатори. Много пъти обаче Берлускони е обявяван за свършен, след това отново се е вдигал на крака. През ноември 2011 г. той беше принуден да се оттегли от власт заради скандали, точно когато Италия беше на ръба на фалита. През февруари той все пак успя да спечели една трета от гласовете на изборите.