Ново изтичане на радиоактивна вода от "Фукушима 1"

ТЕПКО реши да отпусне допълнително 1 трилион йени (10,1 милиарда долара) за обеззаразяване на обектите и територията на повредената АЕЦ.

03.10.2013 | 12:49
Ново изтичане на радиоактивна вода от

Ново изтичане на радиоактивна вода от японската атомна централа "Фукушима 1". Според компанията-оператор на централата опасният теч може да е достигнал Тихия океан.

Това е второто подобно изтичане през последните два месеца. Замърсената вода съдържа 200 хиляди бекерела на литър радиоактивни изотопи. В това число влиза голямо количество стронций-90, чийто състав във водата надхвърля многократно допустимите норми. Изотопът е особено опасен за костите на животни и хора.

За да се поддържат охладени реакторите на „Фукушима 1”, от атомната централа се изпомпват стотици тонове вода всеки ден. Те се складират в резервоари под земята. Централата пострада тежко от катастрофалното земетресение и цунамито на 11 март 2011 г.

Най-голямата японска енергийна компания ТЕПКО реши да отпусне допълнително 1 трилион йени (10,1 милиарда долара) за обеззаразяване на обектите и територията на повредената АЕЦ.

Средствата ще бъдат изразходвани главно за деактивиране на огромните количества радиоактивна вода, натрупана в централата близо 440 хиляди тона. Общите разходи на ТЕПКО във връзка с аварията в АЕЦ "Фукушима 1" се измерват с трилиони йени.