fallback

Лидерът на „Златна зора“ остава в ареста

Близо шест часа продължи разпита на лидера на неонацистката партия.

03.10.2013 | 12:07

Лидерът на гръцката крайнодясна партия „Златна зора“ Николаос Михалолиакос остава в ареста. Той е обвинен в създаването на престъпна организация, в убийство, нападение и пране на пари. Решението на съда го превръща в първия от десетилетия избран председател на партията, който влиза зад решетките. По-късно през деня се очаква и заместник-председателят на „Златна зора“ Христос Папас да се изправи пред магистратите, за да отговаря по обвиненията.

Близо шест часа продължи разпита на лидера на неонацистката партия. Той отговаряше пред следователи и прокурори по обвинения за учредяване и участие в организиране на престъпна група. В съда Михалолиакос отхвърли обвиненията и ги определи като политически мотивирани. „Съжалявам за убийството на Павлос Фисас. Осъждам убийствата и насилието като цяло. Не съм нацист“, заяви лидерът на партията. Той беше арестуван в събота, заедно с други членове на Златна зора. Акцията е част от усилията на правителството да овладее партията и да стопира криминалните ѝ действия.

„За победата“ скандираше лидерът на крайнодясната партия след излизането му от съда, воден от маскирани полицаи. Той заяви, че не е знаел за отделни членове, които да са нарушили закона, но самата партия е в рамките на парламентарната политика.

В сряда трима депутати от Златна зора бяха пуснати под гаранция.

Партията спечели 18 места в гръцкия парламент на изборите миналата година. Тя се обяви срещу дълговата криза, бюджетните съкращения, високата безработица и корупцията и с това спечели доверието на гърците и се превърна в третата по популярност партия в южната страна. Проучванията обаче сочат, че след убийството на рапъра доверието към „Златна зора“ спадна с една трета.

fallback
Още от Свят
fallback