Ненадминатият Енио Мориконе си отиде на 91 години

Той е написал музиката към повече от 570 филма

06.07.2020 | 10:25 Редактор: Юлия Христова

Музикалният свят скърби. На 91-годишна възраст почина Енио Мориконе. Великият композитор създаде музиката на над 570 филма. Голяма част от тях - завинаги киношедьоври. 

Удостоеният с две награди Оскар и автор на едни от най-красивите саундтраци в италианското и световно кино, Енио Мориконе е починал в болница в Рим. Причината – тежки последици след падане. Преди няколко дни Мориконе е счупил бедрена кост. 

Роден е в Рим. Изучава тромпет, композиция, хорова музика в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Започва да пише музика към филми през 1955 година, но продължава да композира класическа музика. Придобива голяма известност със сътрудничеството си със Серджо Леоне – създател на редица уестърни. Композира и с Бернардо Бертолучи. Една от най-известните  творби на Мориконе е към филма, превърнал се в класика на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“.

За кратко използва псевдонима Дан Савио, но бързо започва да използва истинското си име, превръщайки се в един от най-престижните композитори на филмова музика в света.
Негова е музиката към "За няколко долара повече", "Имало едно време в Америка", "Ново кино "Парадизо" и "Малена".

Адвокат и приятел на семейството споделя, че Мориконе е напуснал този свят с достойнство, признателност и голяма любов към семейството си, които до последно са били до него. Погребението на Енио Мориконе ще се проведе в много тесен кръг... уважение към чувството му за смирение и скромност, които винаги винаги са съпътствали целия му живот.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК