Мълнии убиха 23-ма души в Индия

По-голяма част от жертвите са фермери и работници, които са били на полето

05.07.2020 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова
Мълнии убиха 23-ма души в Индия

Най-малко 23-ма души са загинали, а други 29 са били ранени след падане на мълнии в различни райони на индийския щат Утар Прадеш, съобщи телевизия NDTV.

Губернаторът на щата е разпоредил на семействата на загиналите да бъдат изплатени компенсации в размер на 400 000 рупии (ок. 5 356 щатски долара – бел.ред.), както и да бъде оказана необходимата медицинска помощ на пострадалите.

По-голяма част от жертвите са фермери и работници, които са били на полето. Интензивните дъждове изкараха на полето голяма част от фермерите, които се стремят да използват максимално периода на мусоните, за да увеличат реколтата от ориз. 

В същото време, обаче, те не оценяват достатъчно риска от падането на мълнии, информира БГНЕС.

По данни на управлението за борба със стихийните бедствия в Индия, от средата на май 253-ма души са станали жертва на мълниите, а 49 човека са били ранени. Отбелязва се, че 90 % от смъртните случаи са в щатите Утар Прадеш и Бихар.

Всяка година от мълнии в Индия умират между 2 и 3 000 души, но през тази година в региона е имало голямо количество буреносни облаци и необичайни за юни силни валежи.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК