fallback

Стотици слонове измират в Ботсвана при необясними причини

В края на май са починали 169 екземпляра, а до средата на юни броят им се е увеличил двойно

04.07.2020 | 08:00 Автор: Александра Иванова

Ботсвана разследва стотици необясними смъртни случаи на слонове. От май месец насам броят на загиналите животни се увеличава. Към момента те са 350. 

Масовата смърт на животните е тръгнала от делтата на Окаванго. Според местни източници, 70 % от смъртните случаи са били около водни басейни.

Африканската страна е дом на една трета от слоновете в Африка. Има опасения, че каквото и да е причина за масовата смърт, може да засегне животни в съседните страни. Теориите за трагедията са много, съобщава "Ройтерс".

Бракониерство

От самото начало правителството и природозащитниците изключиха бракониерството като възможна причина, тъй като труповете бяха открити непокътнати, с бивните им. Бракониерите понякога използват отрови като цианид, за да убият слоновете, преди да премахнат бивните за слонова кост. Общото население на слонове в Африка намалява поради бракониерството, но Ботсвана е изключение, като броят им там е нараснал до 130 000 от 80 000 в края на 90-те години.

АНТРАКС

Антракс, инфекциозно заболяване, причинено от бактерии, образуващи спори, понякога засяга дивата природа в Ботсвана. Но правителствените ветеринарни експерти казват, че пробите, взети от умрелите животни в Окаванго Панхандъл, не съдържат следи от заболяването.

ЦЪФТЕЖ НА ВОДОРАСЛИ

Друга възможна причина може да бъде цъфтежът на водорасли, който прави водата токсична за големи животни. Около 70% от мъртвите слонове са открити струпвани в близост до водни басейни. Но другите животни изглежда не умират така масово.

СУША

Сушата е често срещана причина за смъртта в сухите части на Южна Африка, но през последните месеци валя обилен дъжд в Окаванго Панхандле и изследователи, посетили района, казват, че има достатъчно вода.

НЕВРОЛОГИЧНО УВРЕЖДАНЕ

Изследователите съобщават, че виждат живи слонове, които са физически отслабени или се скитат в кръгове, което е индикация за неврологично увреждане. Някои били открити с лицето надолу, което може да показва внезапна смърт.

Правителството казва, че е изпратило проби от мъртви животни в лаборатории в Зимбабве, Южна Африка и Канада за допълнителни тестове.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback