Стотици слонове измират в Ботсвана при необясними причини

В края на май са починали 169 екземпляра, а до средата на юни броят им се е увеличил двойно

04.07.2020 | 08:00 Редактор: Александра Иванова
Стотици слонове измират в Ботсвана при необясними причини

Ботсвана разследва стотици необясними смъртни случаи на слонове. От май месец насам броят на загиналите животни се увеличава. Към момента те са 350. 

Масовата смърт на животните е тръгнала от делтата на Окаванго. Според местни източници, 70 % от смъртните случаи са били около водни басейни.

Африканската страна е дом на една трета от слоновете в Африка. Има опасения, че каквото и да е причина за масовата смърт, може да засегне животни в съседните страни. Теориите за трагедията са много, съобщава "Ройтерс".

Бракониерство

От самото начало правителството и природозащитниците изключиха бракониерството като възможна причина, тъй като труповете бяха открити непокътнати, с бивните им. Бракониерите понякога използват отрови като цианид, за да убият слоновете, преди да премахнат бивните за слонова кост. Общото население на слонове в Африка намалява поради бракониерството, но Ботсвана е изключение, като броят им там е нараснал до 130 000 от 80 000 в края на 90-те години.

АНТРАКС

Антракс, инфекциозно заболяване, причинено от бактерии, образуващи спори, понякога засяга дивата природа в Ботсвана. Но правителствените ветеринарни експерти казват, че пробите, взети от умрелите животни в Окаванго Панхандъл, не съдържат следи от заболяването.

ЦЪФТЕЖ НА ВОДОРАСЛИ

Друга възможна причина може да бъде цъфтежът на водорасли, който прави водата токсична за големи животни. Около 70% от мъртвите слонове са открити струпвани в близост до водни басейни. Но другите животни изглежда не умират така масово.

СУША

Сушата е често срещана причина за смъртта в сухите части на Южна Африка, но през последните месеци валя обилен дъжд в Окаванго Панхандле и изследователи, посетили района, казват, че има достатъчно вода.

НЕВРОЛОГИЧНО УВРЕЖДАНЕ

Изследователите съобщават, че виждат живи слонове, които са физически отслабени или се скитат в кръгове, което е индикация за неврологично увреждане. Някои били открити с лицето надолу, което може да показва внезапна смърт.

Правителството казва, че е изпратило проби от мъртви животни в лаборатории в Зимбабве, Южна Африка и Канада за допълнителни тестове.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК