Новият щам на Ковид-19 е 6 пъти по-заразен, но протича по-леко

Данните показват, че има единична мутация, която кара вируса да се репликира по-добре

03.07.2020 | 11:03 Редактор: Искра Ангелова
Новият щам на Ковид-19 е 6 пъти по-заразен, но протича по-леко

Настоящият доминиращ щам на Ковид-19 е от три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай, показва ново проучване. Новият щам обаче не е по-тежък. Проучването е публикувано в научното списание "Cell", съобщава "Дойче веле".

Резултатите от лабораторните изследвания сочат, че настоящата мутация е по-преносима между хората, отколкото предишното проявление на вируса.

"Данните показват, че има единична мутация, която всъщност кара вируса да се репликира по-добре и е с по-висока степен на предаване", каза най-добрият американски специалист по инфекциозни болести Антъни Фаучи пред Американската медицинска асоциация.

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и университета "Дюк" в Северна Каролина си партнират с изследователска група в Шефилд, Великобритания. Учените открили, че настоящият вариант на вируса – D614G – има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки, предаде БГНЕС.

Изследователският екип провел допълнителни експерименти, анализирайки данни за 999 британски пациенти, хоспитализирани с Ковид-19. Те наблюдавали, че тези с новия вариант имат повече вирусни частици в тях, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им.

Междувременно лабораторните експерименти показали, че вариантът е три до шест пъти по-способен да зарази човешките клетки. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
krasimirov.anton@mai
преди 6 месеца
Ще мине и още ще има - и така хиляди години Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 6 месеца