Задържаните членове на „Златна зора” получиха официални обвинения

Прокурорите подчертаха, че има доказателства, които свързват партията с поредица от атаки, сред които и убийства.

29.09.2013 | 11:03
Задържаните членове на „Златна зора” получиха официални обвинения

Гръцката прокуратура официално повдигна обвинения за създаване на престъпна организация, срещу задържаните членове и ръководството на крайно дясната партия „Златна зора”. Според обвинителите са налице доказателства за връзка на партията с поредица от атаки, в това число убийства на емигрант, както и на хип-хоп изпълнителя Павлос Фисас.

На по-късен етап разследващите ще прецизират обвиненията спрямо всички задържани. Някои от тях ще бъдат подсъдими като лидери на организацията и основни организатори на престъпната дейност, а други ще получат наказания за незаконно притежание на оръжия.

Пред сградата на Прокуратурата депутатът от „Златна зора” Илиас Панагиотарос изкрещя пред телевизионните камери: „Наслаждавайте се на спасителната програма“, добавяйки призива „Дръжте знамената си високо за Гърция“.

Засега арестите, сред които и на двама полицаи, са само в района на Атика, но се очаква операцията да се разпространи в други части на Гърция, тъй като според медиите в южната ни съседка има издадени заповеди за над 30 ареста.

Веднага след срещата си с представители на тройката кредитори гръцкият премиер Андонис Самарас увери, че няма риск от политическа нестабилност в страната  и „никой не говори изобщо за предсрочни избори". Поводът за коментара му е заплахата на „Златна зора” да изтегли своите 18 депутати в 300-местния парламент и да предизвика предсрочни избори, които могат да бъдат спечелени от опозицията.