Отдалечаваме ли се постепенно от плащанията в брой?

Употребата на хартиени пари от години намалява вследствие на разпространението на кредитните карти

03.07.2020 | 06:00 Редактор: Юлия Христова
Отдалечаваме ли се постепенно от плащанията в брой?

Изглежда, че хората трупат повече пари в брой в условията на пандемията от коронавирус, сочат резултатите от проучване, което развенчава представата, че пандемията е ускорила преминаването от хартиени пари към електронна търговия заради страх от заразяване, пише Bloomberg.

Смята се, че развитите икономики се отдалечават от плащанията в брой, като именно по време на ограничителните мерки бяха стимулирани онлайн продажбите и повечето магазини приемаха само плащания с карта. Но данните, цитирани от бившия централен банкер в Английската централна банка Чарлз Гудхарт и съавторът на доклада Джонатан Ашърт, показват значително увеличаване на банкнотите в обръщение в САЩ, Канада, Италия, Испания, Германия, Франция, Австралия, Бразилия и Русия, информира bloombergtv.bg.

Някои анализатори оспорват твърдението, че напълно безкасовите разплащания ще помогнат на световната икономика да стане по-ефективна, тъй като рязко спиране в използването на пари в брой може да окаже негативен ефект на хората без достъп до банковата система.

"Докато блокирането на икономиката и засиленото използване на онлайн търговията на дребно понастоящем намаляват традиционната функция на паричните средства като средство за размяна, изглежда, че това се компенсира от паническо заделяне на пари в брой“, написаха Гудхарт и Ашърт в документ за Центъра за изследване на икономическата политика.

"Паричните средства в обръщение всъщност нарастват силно“, отбелязват те.

Данните оспорват мнението изразено от бившия икономически съветник на американския президент Доналд Тръмп Гари Кон, че вирусът ускорява изчезването на парите в брой.

Ясно е защо има много подобни твърдения. Употребата на хартиени пари от години намалява вследствие на разпространението на кредитните карти и различни технологични решения, довели до нарастване използването на електронни портфейли на мобилните телефони. В анализ на HSBC Holdings през април беше посочено, че оттеглянето от кеша е "ускоряване на вече продължаваща тенденция“.

По данни на Австралийската централна банка тегленията от банкомати са намалели с 30% през април в сравнение с предходния месец.

Но данни, цитирани от Банката за международни разплащания, подкрепя изводите в анализа на Гудхарт и Ашърт, показващи, че увеличаването на електронните трансакции по време на пандемията не е задължително да става за сметка на кеша.

"Натрупването на парични средства в брой е нараснало в някои икономики, дори когато този тип разплащания са намалели на ежедневна база“, обясняват още от банката.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК