ООН прие резолюция за унищожаване на химическите оръжия в Сирия

Документът не дава възможност за незабавно използване военна сила.

28.09.2013 | 10:41
ООН прие резолюция за унищожаване на химическите оръжия в Сирия

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за унищожаване на химическите оръжия на Сирия. Тя обаче не включва възможност за автоматичното използване на военна сила, в случай че режимът на президента Башар Асад не изпълнява ангажиментите си. Ако е налице такова поведение или повторна употреба на химически оръжия, ще е необходима нова резолюция на Съвета, която да дефинира каква да бъде реакцията на международната общност.

След анонимно гласуване, 15-те членки на Съвета приеха единодушно документа, с което сложиха край на напрегнатите дипломатически преговори между САЩ и Русия по темата Сирия. Резултатите от гласуването бяха съобщени от Гари Куинлън, постоянният представител на Австралия в ООН.

Веднага след новината висши дипломати изразиха положителни реакции.

Голямата отстъпка от страна на САЩ, и респективно победа за Русия, е липсата на възможност за военни действия.
„Резолюцията потвърждава споразумението между Русия и САЩ, постигнато в Женева. Всяка бъдеща употреба на химически оръжия или каквото и да било нарушение на споразумението ще изискват допълнително разследване. Съветът за сигурност ще бъде винаги в готовност да предприеме необходимите действия”, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери подчерта, че „с мирни средства ще се търси елиминиране на целия химически арсенал на Сирия.

 „През ноември ще започне работата на инспекторите ни, с помота на които оръжията ще бъдат унищожени. И това ще стане не по-късно от средата на следващата година”, подчерта Кери.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова сирийското правителство да започне изпълнението на ангажиментите си стриктно и без никакво отлагане. Той заяви още, че в средата на ноември в Женева ще се проведе следващата конференция за „постигане на мир в Сирия”. В тази връзка в резолюцията се съдържа призив за начало на политически диалог между сирийските власти и опозицията.