Обама призова Конгреса да не блокира икономиката

Действайте навреме и приемете необходимия бюджет, заяви президентът на САЩ.

28.09.2013 | 10:15
Обама призова Конгреса да не блокира икономиката

Американският президент Барак Обама призова републиканците в Конгреса да загърбят политическото противоборство и да предприемат законодателни действия, които да осигурят финансирането на държавния апарат. Президентът изрази загриженост, че правителството скоро може да изпадне в несъстоятелност да изпълнява дейността си и това ще причини сериозни щети както на американската, така и на световната икономика.

Държавните институции вече се готвят за възможността да бъдат лишени от финансиране за определен период от време, в случай че до 1 октомври републиканците и демократите не се споразумеят за ново финансиране.

Сенатът вече гласува средства за правителството до 15 ноември. Камарата на представителите обаче отказва да го одобри, настоявайки за орязване на финансите за програмата на Обама в здравеопазването.

„Моето послание към Конгреса е следното: Не блокирайте правителството! Не блокирайте икономиката! Действайте навреме и приемете необходимия бюджет. Платете сметките ни навреме. Разсейте всички притеснения на гражданите на Америка,” заяви Обама.

Междувременно от Белия дом съобщиха, че американският държавен глава е провел телефонен разговор с иранския президент Хасан Рохани, след изразената готовност на Техеран за преговори по ядрената програма. Това е първият разговор на най-високо ниво между двете страни от 30 години насам.