САЩ изкупиха запасите, без "Ремдезивир" в следващите 3 месеца

Експертите са обезпокоени от едностранните действия на Америка

01.07.2020 | 12:15 Редактор: Искра Ангелова
САЩ изкупиха запасите, без

Никоя друга държава няма да може да закупи лекарството, което може да помогне за лечение от Ковид-19, поне през следващите три месеца, пише в. "Гардиън".

САЩ закупиха почти цялото количество от "Ремдезивир" за следващите три месеца, а то е едно от двете лекарства, доказано, че действат срещу коронавируса, без да оставят възможност за закупуването му от Великобритания, Европа и останалия свят.

Експертите са обезпокоени както от едностранните действия на САЩ, така и от по-широките последици, например в случай на наличие на ваксина. 

Администрацията на Доналд Тръмп вече показа, че е готова да надмогне всички други страни, за да осигури медицинските доставки, от които се нуждаят САЩ.

"Те имат достъп до по-голямата част от доставката на това лекарство, така че за Европа няма нищо", заяви д-р Андрю Хил, старши научен сътрудник в университета в Ливърпул, информира БГНЕС.

"Ремдезивир" е първото лекарство, одобрено от лицензиращите власти в САЩ за лечение на коронавирус. То се произвежда фармацевтичната фирма "Gilead" и е доказано, че помага на хората да се възстановят по-бързо от болестта. Първите 140 000 дози бяха доставени за клинични изпитания по целия свят, но вече са свършили.

Администрацията на Тръмп е закупила над 500 000 дози, което е цялото производство на "Gilead" за юли и 90% от производството на фирмата за август и септември.

Лекарството, което е изобретено за лечение на ебола, е патентовано от "Gilead", което означава, че никоя друга компания в развитите страни не може да го произвежда. Цената на курс за лечение е около 3200 долара, според изявлението на американското правителство.

Сделката беше обявена, след като стана ясно, че пандемията в САЩ е извън контрол. Антъни Фаучи – водещият експерт по обществено здраве в страната и директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, заяви официално, че САЩ вървят назад в борбата с пандемията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Защо ли не се изненадвам. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Off
преди 3 години
Май доста са се изплашили. В такава ситуация проличава кой има д.***. Сигнализирай за неуместен коментар