Зукърбърг лобира за промяна в имигрантския закон

Проблемът е, че няма достатъчно талантливи хора, които да привлечем в страната, заяви основателят на Facebook.

19.09.2013 | 11:46
Зукърбърг лобира за промяна в имигрантския закон

За първи път от три години насам основателят и главен изпълнителен директор на  Facebook Марк Зукърбърг е във Вашингтон. Целта на неколкодневната визита е само една – лобизъм в полза на промяна на имигрантския закон и цялостна реформа в тази сфера, пише Washington Post.

“Целта на това пътуване е до голяма степен промяна на правилата за имиграция, а не просто нещо, което да направим за Facebook”, каза Зукърбърг пред репортери след срещите си в Капитолия.

С обявяването на създаването на своята застъпническа и лобистка група Fwd.us Зукърбърг поема много по-голяма роля в националната политика. Неговият най-голям приоритет е имиграционната реформа, като до края на седмицата му предстоят редица срещи със сенатори по темата.

Използвайки терминология от Силициевата долина, създателят на най-голямата социална мрежа в света заяви, че  Fwd.us трябва да „дебъгне“ системата.

„Повечето от хората, които познавам и управляват технологични компании, усещат много остро проблемите, свързани с висококвалифицираните кадри. Всички имаме редица инженерни позиции, които се опитваме да запълним. И не е въпрос да вземаме чужденци, вместо американци. Ние бихме ги наели всички. Проблемът е, че няма достатъчно талантливи хора, които да привлечем в страната. Това е реалният проблем“, казва  Зукърбърг и пред Bloomberg.
По-рано през седмицата младият мениджър заяви, че разкритията около програмата за мониторинг на американската Агенция за национална сигурност NSA са разклатили доверието в интернет компаниите. Неговият концерн редовно инспектирал потребителското доверие към Facebook, заяви Зукерберг на среща - дискусия. Обикновено в степента на доверието нямало огромна разлика. Въпреки това обаче NSA се „погрижи за това индексът на доверие да се срине", откакто мониторинговата програма PRISM стана известна на широката публика.

"PRISM оказа съществено влияние върху доверието", каза Зукърбърг. Той съобщи, че Facebook ще продължи да настоява за по-голяма прозрачност на програмите на NSA, които наблюдават огромното количество данни от интернет потребителите. Facebook и други интернет компании вече подадоха съдебни искове, за да получат правото да публикуват данни за ролята на американското правителство в аферата. Те се надяват, че това ще премахне опасенията на потребителите за това, че компаниите са активно ангажирани в шпионажа в голям мащаб.