Облекчават ограниченията за пътуване на британски граждани в чужбина

Говорител на правителството заяви, че новите правила ще дадат на хората възможност за почивка

27.06.2020 | 21:30 Редактор: Ралица Братанова
Облекчават ограниченията за пътуване на британски граждани в чужбина

Очаква се ограниченията за пътувания в чужбина на британски граждани да бъдат облекчени от 6 юли. 

Британците ще могат да пътуват за почивка в някои европейски страни, без след това на връщане да е необходимо да се самоизолират за 14 дни.

В съобщението от "Даунинг стрийт" се посочват страни като Испания, Франция, Гърция, Италия, Холандия, Финландия, Белгия, Турция, Германия и Норвегия, но липсват Португалия и Швеция.

Пълният списък с така наречените "коридори за пътуване" ще бъде публикуван следващата седмица.

Страните ще бъдат разпределяни на принципа на светофара в зелени, жълти или червени зони в зависимост от състоянието с коронавируса в тях, така че следващата седмица ще научим в коя зона е България.

Говорител на правителството заяви, че новите правила ще дадат на хората възможност за почивка в чужбина и ще насърчат британската икономика, но всичко ще зависи от това дали рискът от заразата остава нисък. 

Ходът на властите се приема като стъпка в правилната посока за британската авиация, но се предполата, че по летищата ще бъде въведено тестване на пътниците.

Все още обаче няма нищо конкретно от правителството по този въпрос. Наложената карантина на влизащите в Обединеното кралство от 8 юни бе остро критикувана от въздушните превозвачи и депутати от всички партии.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК