Франция,САЩ и Великобритания ще обсъдят новото развитие на ситуацията в Сирия

Международната общност очаква днес и доклад на ООН за използването на химическо оръжие в страната.

16.09.2013 | 11:40
Франция,САЩ и Великобритания ще обсъдят новото развитие на ситуацията в Сирия



Френският президент Франсоа Оланд днес ще се срещне с американския държавен секретар Джон Кери и британския външен министър Уилям Хейг. Тримата ще обсъдят последното развитие на кризата в Сирия.
В същото време днес международната общност очаква доклада на инспекторите на ООН, които трябваше да установят дали в арабската страна е използвано химическо оръжие.
Оланд заяви, че веднага след срещата днес френски, американски и британски дипломати ще започнат работа по проекторезолюция за Сирия, която да бъде гласувана от Съвета за сигурност на ООН до края на седмицата. По думите му резолюцията ще гарантира на международната общност правото да налага санкции срещу Сирия, в случай че режимът на президента Башар Асад не изпълнява постигнатите договорености.
Утре пък предстоят разговори на френския външен министър Лоран Фабюс с руския му колега Сергей Лавров.
„Длъжни сме да се подсигурим с възможност за налагане на санкции, която да бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН. Надявам се това да стане до края на седмицата. Така или иначе обаче, това няма да означава, че сме решили проблемите. Насилието в Сирия продължава всеки ден. Следващата стъпка е прилагане на политическо решение на конфликта,“  заяви Оланд.
Той допълни още, че френската позиция Башар Асад да бъде отстранен от власт остава непроменена.