fallback

Християнсоциалният съюз спечели убедително в Бавария

На второ място в регионалния вот се наредиха Социалдемократите.

16.09.2013 | 09:29

Политическите съюзници на германския канцлер Ангела Меркел спечелиха убедителна победа на федералните избори в Бавария. Християнсоциалният съюз печели около 49 на сто от подкрепата на гласоподавателите като по този начин си осигуряват пълно мнозинство в местния парламент. Това безспорно е положителен знак за Християндемократите на Меркел, само седмица преди националните избори. Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер заяви, че победата на Християнсоциалният съюз дава тон за изборите другата седмица и пожела успех на управляващата коалиция.

"Скъпа Ангела, ние заложихме топката на точката за дузпи - ти само вкарай гола", заяви лидерът на Християнсоциалният съюз Зеехофер. - „Предстои ни важна седмица. Вече говорих с канцлера Меркел по телефона. Мобилизирани сме да дадем всичко от себе си в последните дни преди изборите, за да остане тя начело на Германия през още един мандат.

На второ място в регионалния вот в Бавария се наредиха Социалдемократите, за които са гласували около 21% от избирателите. Техният регионален лидер Кристиян Уде призна, че резултатите са под очакванията и амбициите на левицата, но заяви, че са стъпка напред. Такова е мнението и на националният лидер на партията и основен конкурент на Ангела Меркел – Пеер Щайнбрюк.

В Берлин той заяви, че регионалните структури на Социалдемократическия съюз могат да свършат доста работа през следващите дни и да спечелят доверието на гражданите.

Бавария е дом на около 12,5 млн. души от общо 80,5 милионното население на Германия. Ако бъде разгледана като отделна държава икономика й ще се нареди на шесто място в еврозоната като абсолютни стойности.

Налице обаче е и притеснителен факт за управляващата коалиция в Германия – друг коалиционен партньор, десните Свободни демократи, получиха едва 3% подкрепа, като така не успяха да преминат бариерата за влизане в местния парламент.

fallback
Още от Свят
fallback