Бавария избира местен парламент (видео)

Християн-социалния съюз се бори за 47% от гласовете в Бавария.

15.09.2013 | 10:39
Бавария избира местен парламент (видео)

Седмица преди парламентарните избори в Германия, в провинция Бавария се провежда регионален вот. Резултатите в местния парламент ще бъдат показателни за представянето на германския канцлер Ангела Меркел следващата неделя, която се бори за трети мандат.

Християн-социалния съюз е хегемон в Бавария вече цели 56 години. Партията, която е побратимена с християн-демократите на канцлера Ангела Меркел, се очаква да продължи да управлява в провинцията. Затова и победата ѝ е от съществено значение за Меркел, която е начело на Германия от 2005 година, а управлява в коалиция с Християн-социалния съюз и Свободните демократи от 2009 година. Провинцията пък, която е дом на 12 и половина милиона германци, е единствената със собствена регионална партия в парламента, като Християн-социалния съюз обхваща близо една четвърт от коалиционните места в парламента.

Прогнозите сочат, че макар партията да не успее да постигне отбелязания преди години рекорд на изборите за местния Ландтаг от 60% гласовете, то няма да повтори и най-лошия си резултат от 2008 година, когато постигна едва 43% подкрепа. Прогнозите са Християн-социалния съюз сега да получи около 47% от гласовете в Бавария. Това ще позволи на партията да управлява провинцията самостоятелно – изключение на фона на останалите местни парламенти, но обичайно за самата Бавария, определяна като икономическия двигател на германския юг.

Добрите резултати на Християн-социалния съюз се очаква да се отразят на настроенията на избирателите в цяла Германия, особено на по-консервативните, и да подкопаят представянето на опозиционната Социал-демократическа партия.