Сирия ще участва в Конвенцията за забрана на химическото оръжие

Правим тази стъпка заради призива на Русия, САЩ не влияят на решението ни, заяви Башар Асад по руска телевизия.

13.09.2013 | 09:51
Сирия ще участва в Конвенцията за забрана на химическото оръжие

Сирия става пълноправен участник в Конвенцията за забрана на химическото оръжие, обяви постоянният представител на страната в ООН Башар Джафари. Той потвърди, че ръководството на страната му е изпратило писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун - шеф и на Организацията за забрана на химическото оръжие.

Конвенцията забранява разработването, производството, съхраняването и използването на химическо оръжие. Това е първата стъпка от плана за отменяне на международната въоръжена намеса в сирийския конфликт.

„Сирия поставя химическите си оръжия под международен контрол заради призива на Русия. Заплахите на САЩ не влияят на нашето решение”, заяви в интервю за руска телевизия сирийският президент Башар Асад.

Следващата стъпка е Сирия да представи точен опис на местонахождението и размера на химическия си арсенал. След това международните експерти ще вземат решение за съдбата на тези оръжия. Междувременно американският държавен секретар Джон Кери даде десет дни на Дамаск да постави химическия си арсенал под международен контрол и предупреди, че думите не са достатъчни.

Решаването на проблема с химическите оръжия в Сирия ще направи военните удари срещу страната ненужни, коментира руският външен министър Сергей Лавров. Двамата дипломати започнаха разговори в Женева по руското предложение.

"Президентът Обама показа ясно, че дипломацията може да е необходима, за да възпре и разубеди Асад да използва тези оръжия. Той няма да се отърве от тях, но може да промени желанието си да ги използва. Очакванията са високи към САЩ, а още по-високи към Русия да спази обещанието си. Това не е игра – казах това на моя приятел Сергей, когато разговаряхме за това първоначално. Трябва да бъде реално“, каза Кери.

"Изхождаме от факта, че решаването на този проблем ще направи ненужна военна намеса в сирийската арабска република. Убеден съм, че американските ни колеги, както посочи и президентът Барак Обама, твърдо предпочитат мирния начин за разрешаване на конфликта в Сирия. Сегашното развитие на събитията дава допълнителна възможност за създаване на условия за свикването на конференция за Сирия " Женева -2 ", коментира Лавров.

По думите му това е нужно, за да се изведе настоящата ситуация от стадия на военната конфронтация, да се пресече терористичната заплаха, която се разраства в Сирия и в региона.