Какво представлява химическото оръжие на Сирия?

Ако е вярно, че страната има над сто тона газ зарин, то е достатъчно да убие 50 млн. души.

10.09.2013 | 17:29
Какво представлява химическото оръжие на Сирия?

Сирийската криза привлече безпрецедентно внимание към проблема с химическото оръжие. За Сирия се смята, че притежава две категории такива оръжия. Вещества с кожно-обривно действие и нервнопаралитични газове.

Сирия разполага с десетки, ако не стотици тонове иприт, показват публично достъпни анализи. Това е вещество с кожно-обривно действие. При контакт се получават силни химически изгаряния. Симптомите са ужасяващи рани. При вдишване ипритът уврежда респираторния тракт. Оцелелите получават трайни увреждания.

Нервнопаралитичният газ е много по-смъртоносен от иприта. Смята се, че Сирия притежава два вида - зарин и VX. И двата поразяват нервната система на човека и предизвикват смущения в мускулните функции.

При контакт с двете бойни отровни вещества симптомите се проявяват почти незабавно - конвулсии, повръщане, парализа и характерно трептене на зеницата. Смъртта обикновено настъпва от задушаване поради парализа на белите дробове. Половин милиграм зарин може да убие възрастен човек за минути.

Ако е вярно, че Сирия притежава над сто тона газ зарин, това е достатъчно да убие 50 милиона души.

Химическото оръжие може да се използва с ракети, артилерия или балистично оръжие. Дори да се унищожи с бомби, остава рискът за околната среда.

Светът има интерес да се увери, че сирийското правителство упражнява ефективен контрол над запасите си химическо оръжие. Не може да се изключи опасността подобно оръжие да попадне в ръцете на терористи, особено при падане на режима на Башар Асад.

Вижте коментара на бившия съветник по сигурността на Белия дом Ричард Фолкенрат във видеото на Bloomberg.