Унгария успя да си върне достъпа до 2 млрд. евро от ЕС

Фондовете за развитие на Будапеща бяха замразени от ЕС заради съмнения в управлението им.

10.09.2013 | 09:50
Унгария успя да си върне достъпа до 2 млрд. евро от ЕС

Унгария си върна достъпа до два милиарда евро замразени фондове за развитие от ЕС. Будапеща успя да убеди Брюксел, че управлението на проектите е по всички европейски стандарти.

„Доволен съм от факта, че Унгария поправя грешките си в управлението, които накараха ЕС да спре помощта през януари“, каза еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан.

ЕС предоставя средства страните от Централна и Източна Европа за транспорт, околна среда, здравни проекти - жизненоважни за икономиката.

Началникът на кабинета на Виктор Орбан, Янош Лазар коментира, че е

„Изключително съм доволен от положителната оценка на Брюксел. Стигнахме до конструктивно споразумение. Два милиарда евро сега могат да бъдат задвижени, след като през идните седмици се завършат корекциите. Около 250 милиона евро, задържани от ЕС като глоба, ще бъдат достъпни по-късно и Будапеща няма да загуби никакви средства“, коментира Янош Лазар, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан.

Споразумението е знак за по-добрите отношения между Европейската комисия и Будапеща, които се влошиха заради нетипичните икономически и централизирани политики на премиера Виктор Орбан, коментира Reuters.

Между 2007 г. и 2013 г. Унгария трябва да получи около 27 милиарда евро помощ от ЕС за програми за развитие. ЕК обаче имаше съмнения за начина, по който се управляват проектите и спря парите през януари тази година.

Централното правителство в Унгария пое управлението на 59 финансирани от ЕС проекти от местните власти заради сериозни забавния в прилагането. Сега разпределението на еврофондове ще бъде централизирано под управлението на премиера, за да се подобри начинът, по който парите отиват в икономиката.