Хиляди протестираха в Солун срещу съкращенията

Близо 4000 полицаи бяха разположени из Солун в очакване на сблъсъци в края на протестите.

08.09.2013 | 10:09
Хиляди протестираха в Солун срещу съкращенията

До сблъсъци и арести се стигна по време на протестите, които се проведоха в Солун при откриването на Международния панаир в града. Хилядите участници в демонстрациите, събрали се под призива на синдикати и неправителствени организации, протестираха срещу извършваните от правителството съкращения на държавни работници.

Хилядите протестиращи призоваха правителството на Андонис Самарас да промени своята икономическа политика и програма за съкращения на разходи. Сред участниците в демонстрациите имаше синдикални работници от общински и държавни компании, от пожарни служби и брегова охрана.

Близо 4000 полицаи бяха разположени из Солун в очакване на сблъсъци в края на протестите.

Откриването на Международния панаир в града често става сцена на демонстрации срещу правителството. Панаирът по традиция се използва и от премиерите на страната, за да изложат своята икономическа програма. Така стори и Андонис Самарас, който обеща Атина да не приема повече, каквито и да било нови мерки за икономии. Самарас освен това заяви, че очаква догодина страната да излезе от шестгодишната рецесия.

Основната опозиционна партия СИРИЗА обаче обвини премиера, че няма връзка с реалността, която показва, че има милион и половина безработни в Гърция, и поискаха предсрочни избори. Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който взе участие в протеста в Солун, призова към още протести до падането на правителството.

До края на годината 25 000 държавни служители трябва да бъдат трансферирани на други работни места в държавния сектор, за да запълнят дупките там или да бъдат уволнени при липса на места или недостатъчна квалификация.

До края на 2014  година други 15 000 държавни служители ще загубят работата си след преоценка на квалификацията им. Мярката ще засегне училищните охранители, учителите, служителите в министерствата, общинските работници и полицаи, служителите в здравния сектор. Планът е част от усилията на правителството да изчисти неефикасните и скъпоструващи държавни служби.