Гърция вече e остров на стабилността в региона, заяви премиерът Самарас

Догодина страната ще излезе от рецесията, категоричен е гръцкият министър-председател.

07.09.2013 | 17:25
Гърция вече e остров на стабилността в региона, заяви премиерът Самарас

Гърция няма да приеме да изпълнява, каквито и да било нови мерки за икономии, обеща гръцкият премиер Андонис Самарас по време на годишната си реч за икономиката на страната, която по традиция се произнася на международния панаир в Солун. По думите на Самарас страната вече е остров на стабилността в региона и ще излезе от рецесията през следващата година.

В 50-минутното си слово гръцкият премиер яростно защити политиката на своето правителство за спазване на условията по спасителната програма и нападна опозицията заради нейните критики към кабинета. 

„Какво си мислят те? Че не мога да видя безработицата?! Че не усещам болката на хората?! Че не знам, че те се опитват да оцелеят?! Казвам това, за да разберат веднъж завинаги – безработицата е именно това, с което се боря. Бедността е именно това, с което се боря”, подчерта Самарас.

Пред представители на деловите кръгове той изтъкна, че икономическият спад в Гърция през тази година ще бъде по-малък от очаквания, което ще помогне на страната за изпълнението на спасителната й програма.

„През тази година за първи път ще постигнем първичен излишък. Тоест справяме се много по-добре от заложената цел. Нови мерки, различни от тези, които вече са договорени, няма да бъдат необходими. При всички случаи, икономиката няма да се справи с нови мерки”, заяви Самарас.

Гръцкият премиер очаква поради тези причини страната му да излезе от шестгодишната рецесия още през следващата година, а международните кредитори да облекчат условията по спасителната програма.

„Много скоро ние ще можем да кажем „Довиждане” на спасителната програма, с която други решават нашата политика, защото не можем да оцелеем и месец без заем от тях. От сега нататък Гърция ще стъпи на краката си с достойнство и ще решава сама съдбата си, ще докаже, че може да й се има доверие и че има задължения към собствения си народ”, подчерта Самарас.

Положителните нива на растеж на БВП и отбелязването на първичен излишък биха позволили на Атина да се завърне на световните пазари. Тя беше изключена от тях през 2010. Очаква се през ноември страната да получи и допълнителна финансова помощ от 10-11 милиарда евро, които няма да са обвързани с нови съкращения.

4000 полицаи са разположени днес из Солун, заради очакваните демонстрации срещу масовите съкращения на държавни служители.