Дипломат: Изборите в САЩ ще трансформират световния ред

Коментар на дипломатът проф. Здравко Попов

22.06.2020 | 21:47 Редактор: Александра Иванова

Протестите за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд след полицейско насилие в САЩ излязоха извън контрол. Освен разграбените магазини, опозорените паметници, жертвите всеки ден се увеличават в хаоса на демонстрациите.

Дипломатът и експерт по международни отношения проф. Здравко Попов заяви пред "Денят ON AIR", че този протест се е развил на много нива.

"Демонстрациите започнаха от 25 май след най-обикновено полицейско насилие и смърт на чернокож. Такива видове насилие в САЩ има много. Има хиперболизиране на черните жертви в Америка. От този случай започна да се разгръща паралелна действителност, борбата за права срещу белите привилегировани хора в Америка стигна до криминален тип нападения. Но после се разви на друго ниво - културна революция. Има опит да се подмени идентичността на западната цивилизация. Това го виждаме чрез разрушаването на паметници", коментира той.

Бунтовете ескалират не само географски, а и като качество, смята проф. Попов. 

"Ситуацията се оглави от демократите, либералите, социалистите и придоби политически характер. Обвързана е с предстоящите избори в САЩ", посочи той пред Bulgaraia ON AIR.

Здравко Попов отбеляза, че изборите в САЩ ще трансформират целия свят.

"Президентските избори в САЩ са отправна точка за трансформиране на световен ред и световна реорганизация на сили, независимо кой ще победи. Това е конфликт между консервативната и неолибералната идеология. Идеологически сблъсък", категоричен бе той.

Проф. Попов каза, че движението "Black lives matter" (Животът на тъмнокожите има значение) е противоречието на епохата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК